Máguspárbaj

Kiss Judit Ágnes: MÁGUSPÁRBAJ
 
Van egy kislány, Csenge, aki szeret tanulni, minden érdekli. Talán túlzottan is. A tanárai szerint minden lében kanál, a szülei szerint önfejű, a barátnői szerint fiús, a fiúk szerint, hülye. Nagyon jóban van a papájával, aki a szülei szerint gyagya, a barátnői szerint furcsa, a szomszédok szerint habókos.
Mikor a gyerekek együtt játszanak, váratlanul megjelenik a záptojásszagú, fekete mágus, aki rettenetesen haragos. Egy tévéműsorban a riporter azt mondta a varázslataira, hogy trükkök, amiket egy tízéves gyerek is be tud mutatni. Most azonnal párbajra akar hívni egy tízéves gyereket, ha pedig nem áll ki vele senki, záptojásszagú, feketeségbe borítja a Földet…                        
 
Kiss Judit Ágnes
 
 
Író: Kiss Judit Ágnes 
Rendező: Krizsik Alfonz 
 
Színész: 
Csenge - Kiss Ramóna, Kondákor Zsófi
Apa - Kárász Zénó, Kassai László
Metán Mágus - Bodor Géza
Kati - Szávai Katalin
Lili - Koncz Eszter 
 
Díszlet: Gombos László, Veres Dóra 
Jelmez: Veres Dóra 
Zene: Ditzendy Attila, Csáki Rita 
Szcenika: Csáki Rita
 
Ismertető:  
 
A Máguspárbaj című előadás főhőse, egy kislány látványos kémiai és fizikai kísérletekkel harcol a záptojásszagú gonosz varázsló ellen, hogy megmentse a világot. A rendhagyó mese közben a gyerekek játékos formában szerethetik meg a természettudományokat és a környezettudatos életmódot. A Máguspárbaj című gyermekdarab főszereplője egy érdeklődő, cserfes kislány, Csenge. Barátnőivel játszanak, amikor váratlanul felbukkan Metán Mágus. A varázslót éktelen haragra gerjesztette egy tévériporter, aki szerint olyan átlátszóak a trükkjei, hogy azokat még egy kislány is könnyedén be tudná mutatni. A mágus ezért párbajra hív egy gyereket, de ha senki sem áll ki ellene, záptojásszagú feketeségbe borítja a Földet. Csenge vállalja a három próbát. A tudományos párbajban édesapja és barátnői segítik, hogy közös erővel mentsék meg a világot. Kiss Judit Ágnes költőnő mesedarabjában a nézők izgalmas kémiai és fizikai kísérleteket láthatnak. A szereplők villámokat szórnak, lávafolyamot indítanak el, és vizet változtatnak vérré. A kísérletek látványosak, de teljesen veszélytelenek, így akár már az öt évesek is élvezhetik. A bátrabbak az előadás után ki is próbálhatnak egy-két kísérletet a színészek segítségével. A Jelen Teátrum előadása hamisítatlan, szórakoztató gyermekprodukció, ugyanakkor népszerűsíteni kívánja a természettudományokat is. Az alkotók azoknak a szülőknek és pedagógusoknak ajánlják a Máguspárbajt, akik játszva szeretnék környezettudatos gondolkodásra tanítani a nagycsoportos óvodás, kisiskolás és felső tagozatos gyerekeket.